top of page

שקיות נייר זה לא מה שחשבתם

לשקיות העשויות נייר יש דימוי אקולוגי, או לפחות נתפסות כמזיקות פחות משקיות עשויות פלסטיק. אין אלא להסביר את זה אולי בצבען החום וה"טבעי" של חלקן או בקמפיין נגד שקיות הפלסטיק המזהמות שלא התייחס לשקיות מנייר.

בכל מקרה שקיות אקולוגיות הן בוודאי שלא.


נתחיל מזה שהשקיות הללו בבסיסן נועדו לשימוש חד פעמי, להבדיל כמובן משקיות בד כותנה או יוטה איכותיות. גם אם מי מכם משתמש בשקית עוד מספר פעמים, הרי שזה מבורך, אבל עדיין, תוך כמה ימים לכל היותר שקית זו מגיעה במקרה הטוב למיחזור (שכבר דנו ולמדנו את החסרונות של פעולת ברירת המחדל הזו), במקרה הפחות טוב לפח ובמקרה הגרוע היא מסתובבת בשטחים הפתוחים ומסכנת את חיות הבר שלנו.


כאשר בוחנים את כל שלבי מחזור החיים של השקיות, מגיעים למסקנה כי שקית פלסטיק מזיקה פחות משקית העשויה נייר. להלן ההסבר:


בשלב הייצור: שקיות נייר דורשות יותר אנרגיה בייצור שלהן משקיות פלסטיק. חומר הגלם של שקיות הפלסטיק קיים בשפע כל עוד האנושות צורכת נפט ובתעשייה מזקקים נפט. האתילן, שהוא חומר הגלם לפוליאתילן, הינו שארית של זיקוק הנפט שמועברת לתעשיות הפלסטיק. חומר הגלם של שקיות נייר – עץ, שמקורו ביערות, או בעצים הגדלים בחקלאות לתעשיית הנייר. עצים הם משאב טבע שלוקח לו זמן להתחדש. אם נשווה שקיות מנייר ופלסטיק נגלה שעד שלב השימוש שקית הנייר צורכת פי 3-4 יותר מים מאשר שקית הפלסטיק, יותר שטח לגידול, ויותר אנרגיה בייצור. יש לשים לב שלאור הגמישות של הפלסטיק שקית במשקל 30 גרם עושה תפקיד של שקית נייר במשקל 100 גרם לפחות!

בשלב השינוע: שקיות נייר לרוב כבדות יותר משקיות פלסטיק כך ששינוע של שקיות נייר דורש יותר אנרגיה ומזהם יותר משינוע של שקיות פלסטיק. בישראל רוב הנייר מיובא, מה שמוסיף למחיר הסביבתי של השינוע.

בשלב השימוש: שתי השקיות, נייר ופלסטיק, מיוצרות עבור נשיאה חד-פעמית. מי מתאימה יותר לשימוש נוסף בפועל? שקיות פלסטיק עמידות יותר בפני עומס ורטיבות, וניתנות לשימושים נוספים לעומת שקיות נייר.


בשלב הסילוק (פסולת): ניתן למחזר שקיות נייר שהושלחו לפח למיחזור נייר(הכחול) וניתן למחזר שקיות פלסטיק שהושלכו לפח לאיסוף אריזות(הכתום - זה בהחלט ניתן בתיאוריה אבל ככל הידוע לנו לא ממחזרים שקיות פלסטיק כי ייצור שקית חדשה יותר זול מייצור של שקית ממוחזרת, בקיצור אין כדאיות כלכלית). מחזור שקיות נייר דורש יותר אנרגיה ממחזור שקיות פלסטיק, וגם – יותר מים. מכיוון שכיום כ 76% מהפסולת המיוצרת במדינת ישראל נשלחת להטמנה, הסיכוי ששקית חד פעמית מנייר או מפלסטיק תמוחזר הוא קטן וגם בהטמנה יש עדיפות לשקית הפלסטיק שתופסת פחות מקום ושוקלת פחות.


אז בפעם הבאה שאתם עושים קניות תסרבו לקבל גם שקיות העשויות מנייר. כל עוד נמשכת התחרות המזהמת שפוגעת בכולנו בין שקיות פלסטיק לשקיות נייר על מי מזהם קצת פחות, לכם יש שקית מבד כותנה או יוטה איכותית ורב פעמית!


שקיות כותנה

Comments


bottom of page