top of page

שקיות מבד, פלסטיק ונייר, מה קורה בעולם ומה בישראל



שקיות מבד, פלסטיק ונייר. אילו הן סוגי השקיות העיקריות הקיימות בשוק.

לאחר שנים רבות, באיחור רב ובמתכונת מאד מצומצמת נכנס לתוקף ביולי 2017 החוק האוסר על רשתות השיווק הגדולות, או "קמעוני גדול" כפי שכתוב בחוק לחלק שקיות פלסטיק חד פעמיות לנשיאה בחינם. במילים אחרות, לא נכללו בחוק רשתות הפארם הגדולות, וכל יתר העסקים בישראל מחלקים שקיות פלסטיק לצרכנים ללא כל תשלום. בנוסף, התשלום על כל שקית פלסטיק שמחולקת בסופר הוא עשר אגורות בלבד, לאחר הנוסח הראשוני של החוק שדיבר על עלות של שלושים אגורות לשקית פלסטיק בקופה של הרשתות הגדולות.

בנוסף גם הוחרגו מהחוק שקיות הבאות במגע ישיר עם מזון (במילים אחרות כל השקיות במעדניות ובמחלקות הפירות והירקות), כל עוד שקיות הפלסטיק הללו הן ללא ידיות.

כספי ההיטל שיתקבלו ממכירת השקיות יועברו לקרן לשמירת הניקיון במשרד להגנת הסביבה והכסף ישמש למטרות הבאות:

  1. מתן תמיכה ליצרני שקיות הפלסטיק להתאמת פעילותם להוראות החוק.

  2. מימון מיזמים לצמצום זיהום האוויר ברחבי הארץ.

  3. העלאת המודעות הציבורית לחוק.


ייצור שקיות כותנה


לצערנו, והאמת לצער כולנו, החוק הזה מלא חורים ולא ממש עושה את עבודתו. עשר אגורות לשקית פלסטיק זה סכום נמוך מדי שלא ממש ישכנע את מי שעוד צריך לשכנע שיש להימנע משימוש בשקיות לשימוש חד פעמי. בנוסף כאמור מרבית העסקים בישראל הוחרגו מהחוק.

בנוסף, אין שום התייחסות בחוק או חיוב להציע למכירה, אפילו במחירי עלות, שקיות רב פעמיות לשימוש חוזר, עשויות מבד כותנה, בד יוטה או כל חומר אחר. לצערנו גם בשנה האחרונה שוב ישנה עליה בצריכה של השקיות המזיקות הללו, של כ 9%.


ומה קורה בעולם עם שקיות מבד, פלסטיק ונייר?


באיטליה - בכל רשתות השיווק, כולל רשתות הפארם עלות שקית מתכלה, עשויה עמילן תירס, שאמורה לסיים את דרכה בקומפוסט עולה בממוצע 0.1 אירו, כלומר כ 36 אגורות. בנוסף השקיות המיועדות לפירות והירקות, גם הן עשויות עמילן תירס, עולות 0.05 ש"ח בממוצע.


בגרמניה - שקית תעלה לכם, שימו לב, בין 0.70 אגורות ל 3.6 ש"ח תלוי בגודל השקית ובחומר ממנה היא עשויה. בכל מקרה אין חלוקה של שקיות בחינם.


בהודו - כבר כיום אסור לחלק שקיות פלסטיק לנשיאה בעלות עובי של פחות מ 50 מיקרון והחל מיולי 2022 יאסר כליל חלוקה ומכירה של שקיות פלסטיק על כל סוגיהן בכל רחבי הודו!


באנגליה- בכל החנויות, קטנות כגדולות, עלות שקית פלסטיק היא עשר פני כלומר כחצי שקל לשקית.


אפשר להמשיך עם הרשימה הזו, שחלקים גדלים והולכים בעולם מצטרפים אליה מדי יום וחבל שישראל בחרה בדרך ביניים ולא החלטית מספיק על מנת להילחם בזיהום ובנזקים שיוצרות שקיות הפלסטיק הללו לשימוש חד פעמי וממוצע של 17 דקות בלבד.

כל הנתונים מכל מדינות העולם מלמדים שכאשר עלות השקית היא משמעותית לצרכן יש ירידה משמעותית בצריכה שלהן. באירלנד ואנגליה הייתה ירידה של כ 95 אחוזים בצריכת השקיות עם כניסת התקנות לתוקף.


אם נמשיך לחכות לחוקים טובים יותר בישראל, זה יקח שנים ארוכות ורבות מאד ויקרות מאד לסביבה שלנו. קחו איתכם שקיות רב פעמיות, נכון יש שקיות זולות ופשוטות מאל בד, אבל הן לא יחזיקו לאורך זמן. קחו לכם שקית כותנה איכותית או תיק יוטה איכותי שיחזיק מעמד מספר שנים טובות ועשרות פעמים של קניות קצת יותר ידידותיות לסביבה.



שקית כותנה איכותית עובי בד 350 גרם למ"ר







Comments


bottom of page