top of page

ניצול משאבי טבע


ניצול יתר של משאבי הטבע

ניצול משאבי טבע בלתי מתחדשים כמעט כולם, ייצור, צריכה מהירה והשלכה כפסולת הם למעשה עיקרי המודל הליניארי השבור שמניע את הכלכלה הגלובלית מאז ראשית המהפכה התעשייתית. הליברליזם הכלכלי נישא כל השנים על כנפי תפיסה תרבותית של שפע בלתי מוגבל, שמשמעותה המעשית היא שלכל אדם בעולם יש את החופש, אם לא האפשרות, לצרוך ללא כל מגבלה. אלא שבעשרות השנים האחרונות אנו מבינים שרבים ממשאבי כדור הארץ הם סופיים, וכרייתם וניצולם גורמים לזיהומים ולנזקים קשים ובלתי הפיכים.

 

קצת דו"חות

לפי דו"חות של האו"ם, כריית החומרים בעולם בשנת 2024 תזנק ל-106.6 מיליארד טון, למעלה מפי שלושה מאז שנות ה-70. כל אדם משתמש בממוצע ב-13.2 טונות של חומרים בשנה, לעומת ממוצע של 8.4 טון לאדם לפני 50 שנה. הגידול ממשיך מדי שנה בשיעור של 2.3 אחוז בממוצע. עלייה זו היא למעשה הסיבה לשלושת משברי הסביבה הגדולים: שינוי האקלים, הפגיעה במגוון הביולוגי והפסולת והזיהום הסביבתי. כ-55 אחוז מגזי החממה הנפלטים לאטמוספירה וגורמים להתחממות הגלובלית מיוצרים בתהליכים של כרייה, זיקוק ועיבוד של משאבים טבעיים, כגון דלקים מאובנים, מינרלים וביומסה.

 

מודל כלכלי חדש

נתונים עגומים אלה עוררו את הצורך לקדם מודל כלכלי חדש שישאף לנתק את הקשר בין השימוש במשאבים בתוליים לצמיחה כלכלית, כזה שישנה את המודל הקיים של לקיחה-ייצור-זריקה, למודל מורכב המבוסס על מה שמכונה באנגלית 7Rs: עיצוב מחדש (Redesign), הפחתה (Reduce), שימוש חוזר (Reuse), מיחדוש (Repair), שיפוץ (Renovate), מחזור (Recycle) והשבה (Recover).

 

אולם בעידן המודרני, הדרך לכלכלה מעגלית אינה ספונטנית וקלה. אינטרסים מובנים ויסודיים של שחקנים כלכליים אדירים, כשלי שוק ורגולציה, קיבוע טכנולוגי בתעשייה, והרגלים של צרכנים מונעים מעבר יעיל ל-7Rs. גם האיחוד האירופי שהיה בין הראשונים לאמץ מדיניות כלכלה מעגלית בשנת 2015, טרם הצליח 'לפצח' את השיטה הישנה ולסגור את המעגל. ב-2015  צריכת המשאבים הבתוליים באיחוד עמדה על 6.814 מיליארד טון, ואילו ב-2022 היא גדלה ל-6.994 טון. 



cotton bag, gold print
שקית כותנה 40/50 ס"מ

 

בישראל

בישראל הדרך לכלכלה מעגלית עוד רחוקה מאוד והרבה יותר רחוקה מאירופה, כאשר שיעור הטמנת הפסולת – העומד על למעלה מ-80 אחוז – ממשיך להיות מהגבוהים במדינות ה-OECD. בהיעדר מדיניות שאפתנית ומחויבות למעבר לכלכלה מעגלית ולנוכח החסמים הרבים למימושה – הראשוני שבהם הוא מיעוט ואיכות ירודה של נתונים – קשה לראות כיצד הכלכלה הישראלית תהפוך למעגלית יותר. 


אתם והשקיות

כאן אתם ואנחנו נכנסים לתמונה.

אם נמשיך לחכות לממשלות ולחוקים לא נגיע לשום מקום או יותר נכון נגיע למקום פחות טוב.

שקיות מכותנה ותיקים מיוטה טבעיים ואיכותיים במקום שקיות פלסטיק ונייר חד פעמיות נוגעות בדיוק בנקודות שהוזכרו כאן בבלוג הקצר הזה (זאת מבלי לדבר על הנוחות בכלל). 

שימוש בשקיות כותנה ובתיקי יוטה גורמות באופן ישיר להפחתה בשימוש בשקיות חד פעמיות עשויות פלסטיק ונייר כלומר הנה ה R הראשון שלנו - Reduce, צמצום.

כבר בפעם השנייה שהשתמשתם בשקיות ותיקים מבדי הכותנה והיוטה האקולוגיים אתם כבר ב R השני שלנו - Ruese, שימוש חוזר.

ואם תרצו, עוד מונח שלא הוזכר בבלוג הזה אבל בהחלט רלוונטי, וכבר דיברנו עליו בעבר כאן, זה ה Refuse. סרבו לקבל מוצר חד פעמי שבמהרה יהפוך לפסולת ולחלק מ 13 טון פסולת בשנה שאדם אחד מייצר! 

קחו שקיות רב פעמיות. שקיות מבד כותנה, תיקים מבד יוטה. נוחים לשימוש. יפים למראה והכי חשוב 100% טבעיים, איכותיים, ייחודיים אקולוגיים וידידותיים לסביבתנו היקרה.



printed cotton bag
אתם בוחרים את הצבע שלכם



Comments


bottom of page